windparkinzee-ecn
Het voornemen van het kabinet om in 2020 zestien procent duurzame energie te realiseren, is behoorlijk ambitieus te noemen. Om dit streven te kunnen realiseren, worden alle vormen van energie goed onder de loep genomen. Volgens minister Kamp zijn windmolens in de buurt van de kust een hele reële optie. “Meer duurzame energie is in ieders belang. Ik wil het aandeel duurzame energie op een zo goedkoop mogelijke manier verhogen”, aldus de minister. Volgens de minister is de plaatsing van windmolens dicht bij de kust goedkoper dan verder op zee. Daarom wordt nu onderzocht of het plaatsen van windmolens dichter bij de kust op een verantwoorde manier mogelijk is. Momenteel is wind op zee nog een van de duurste manieren om duurzame energie op te wekken. Naast onderzoek naar het plaatsen van windmolens dichter bij de kust onderzoekt het ministerie van Economische Zaken, samen met het bedrijfsleven, hoe de kosten van wind op zee kunnen worden verlaagd.‘ (Bron: Energiefuture.nl)

Boomkap Amazone elektronisch observeren

kapregenwoudEen Nederlands bedrijf beschermt het Braziliaanse regenwoud sinds kort tegen illegale houtwinning. Een sensor met amper de omvang van een spel kaarten alarmeert de autoriteiten direct als er zonder vergunning bomen worden gekapt. Dergelijke slimme sensoren bieden vrijwel eindeloze mogelijkheden: welkom in het internet of things.
Met ruim drie miljoen vierkante kilometer is het Braziliaanse regenwoud duizelingwekkend groot. Voor de autoriteiten was het dan ook vrijwel onmogelijk om effectief op te treden tegen de vele illegale houtkappers die met kettingzagen het woud in trekken om hun salaris aan te vullen. Wás, want dankzij het Nederlandse bedrijf Gemalto is de controle op deze kwalijke praktijken nu aanzienlijk effectiever geworden.

De Amsterdamse specialist in digitale beveiligingssystemen ontwikkelde een sensor met zender die door het gehele woud heen op strategische plekken in de grote woudreuzen kan worden geplaatst. Op het moment dat de boom wordt gekapt, activeert de trilling in de boom de sensor, die direct een signaal uitzend naar lokale politiediensten. Bij wijze van proef zijn nu in totaal 10 sensors geplaatst in gebieden waar illegale houtkap schering en inslag is. Volgens een woordvoerder van Gemalto hebben die in ieder geval al één illegale houtzagerij kunnen oprollen dankzij de nieuwe sensors, die kleiner zijn dan een pakje spelkaarten en geen mobiel netwerk nodig hebben om te functioneren.

Internet of things Welkom in het internet of things, het netwerk van slimme chips en sensoren dat de komende decennia zal gaan doordringen tot in de vezels van ons alledaags bestaan. De zogenaamde Wet van Moore dicteert dat hun rekenkracht elke achttien maanden verdubbelt. Bovendien dalen de productiekosten sterk en worden de chips steeds kleiner – zo klein, dat ze straks nauwelijks nog met het blote oog zijn te zien. Zo ontstaat een bijna alomtegenwoordige kunstmatige intelligentie die de omgeving nauwkeurig in het oog houdt, en waar nodig actie onderneemt.

Het internet of things roept serieuze privacyvraagstukken op. Wie krijgen straks immers allemaal inzage in de enorme datastroom die de ontelbare chips in onze omgeving voortbrengen? Er zijn echter ook buitengewoon positieve gevolgen. Voor de natuur bijvoorbeeld. Zo ontwikkelde het Enschedese bedrijf Ambient Systems eerder al een draadloos sensorennetwerk dat temperatuurschommelingen kan meten. Het netwerk is geplaatst in het Great Barrier Reef, dat net als veel andere belangrijke natuurgebieden flink te lijden heeft van de geleidelijke opwarming van de aarde.
Wetenschappelijke data Aangezien koraal zeer gevoelig is voor temperatuurschommelingen, wordt deze unieke biotoop voor de Australische kust in zijn voortbestaan bedreigd. Om de omvang van de schade te meten, sleepten wetenschappers jarenlang tonnen meetapparatuur heen en weer. Dankzij het nieuwe netwerk is dat verleden tijd, en ziet het Australian Institute of Marine Science (AIMS) de zee als het ware real time opwarmen. Naast de temperatuur kan het netwerk straks mogelijk ook belangrijke gegevens als het zoutgehalte en de hoeveelheid voedseldeeltjes en plankton in het water meten.

Elke sensor heeft zijn eigen minicomputer en een gps-systeem. Door de combinatie met speciaal hiervoor ontwikkelde software krijgen de onderzoekers ook geen enorme stroom losse meetgegevens binnen, maar een samenhangend patroon waarop ze onmiddellijk kunnen inspringen. Bijvoorbeeld door direct het verband tussen een stijgende temperatuur en de verspreiding van ziektes en blauwe algen binnen het 280.000 vierkante kilometer beslaande rif te onderzoeken. In de toekomst wordt het netwerkwerk waarschijnlijk ook ingezet om de locatie van bijvoorbeeld schilpadden en haaien op het rif te volgen.

Goed of eng? Zelfs de karakteristieke ‘knak’ die een duiker veroorzaakt als hij (illegaal) een stuk koraal afbreekt, gaat straks mogelijk niet meer onopgemerkt voorbij. Aangezien duikers tegen die tijd ongetwijfeld ook met een sensor rondzwemmen, ligt de boete mogelijk de volgende dag al in de (mail)bus. Is dat een goede of een enge ontwikkeling? Door nu actief mee te praten over deze en andere privacyvraagstukken, hebben wij daar allemaal een stem in.

Column Arnoud Groot
(bron: Radar tros)

Astroïde scheert langs de aarde

astroideOp 15 februari zal een asteroïde ter grootte van een half voetbalveld dichter dan ooit langs onze Aarde razen, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Er is geen gevaar voor een botsing, beklemtoont het Amerikaanse ruimtevaartbureau. Planetoïde 2012 DA14 is pas op 23 februari 2012 ontdekt, zeven dagen na een passage op 2.600.00 km langs de Aarde. Op 15 februari is er een nieuwe passsage, maar dan op een recordafstand van slechts 27.680 km. Dat is dichter dan het gros van de satellieten, in het bijzonder de geostationaire telecomsatellieten. 2012 DA14 is zowat 50 meter groot en bestaat wellicht uit gesteente. Volgens deskundige Don Yeomans van de NASA vliegt een asteroïde van het kaliber 2012 DA14 gemiddeld om de 40 jaar langs ons. Zo’n object raakt onze planeet gemiddeld om de 1200 jaar.

Botsing
Nog volgens Yeomans is de inslag van zo’n asteroïde niet noodzakelijk een cataclysme. In ieder geval zal de bezoeker van 15 februari ons niet rammen, zo verzekert de deskundige van de NASA. De kans op een botsing met een satelliet is ‘extreem klein’ want er draait zowat niets rondom de Aarde op de plaats waar de steenklomp ons passeert. Radars van de NASA zullen van de scheervlucht gebruik maken om meer te leren over de asteroïde. Amateurs zullen heel bedreven moeten zijn om de passage te zien, waarschuwt het Amerikaanse ruimtevaartbureau. Bron: Algemeen Dagblad

Animaps: visualiseer je reis op Google maps

Er bestaat een heel originele manier om je (geplande) reis op Google maps te visualiseren. Je kunt een pictogram op de kaart een route laten afleggen waarop je onderweg  allerlei interessante foto’s en teksten kunt laten verschijnen. Je kunt Animaps echter ook inzetten om bijv. een historische gebeurtenis in kaart te brengen. Bijv. Hoe Amerika werd gekoloniseerd, of, hoe ooit de Romein Europa veroverden etc. Ook kun je bijv. een excursie in je eigen omgeving of vakantiebestemming organiseren voor vrienden en kennissen die dat ook een keer willen/moeten zien!
Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te vinden want het blad Computeridee heeft verleden jaar een uitvoerige handleiding gepubliceerd.
animaps

Grootste ijsberg ter wereld brak los

JamesBalog
James Balog, fotograaf voor National Geographic filmde vorig jaar de grootste ineenstorting van een ijsberg die ooit op video/film is vastgelegd. (zie hieronder) Het gaat om een massa van 7.4 kubieke kilometer ijs in vanaf het vaste land in Groenland in de Atlantische oceaan stort.. Op zijn website staan schitterende foto’s over mens en natuur.

 

SimCity als promo voor Bètavakken

simcitySimCity is een computerspel waarin de speler de burgemeester is van een virtuele stad. Het is de bedoeling met een beperkt beginbudget een stad te bouwen en deze uit te laten groeien tot een wereldstad. Dit spel wordt aangepast/omgevormd tot promo om leerlingen aan te sporen  om bètavakken te gaan studeren. Deze edu-versie van SimCity wordt samen met GlassLab ontwikkeld. Dat is een organisatie zonder winstoogmerk die gameontwikkelaars aanspoort om hun expertise te gebruiken in het onderwijs.
In maart verschijnt een nieuwe versie van SimCity voor pc en Mac. Eind januari begint al een bètatest van het spel, dat voor het eerst ook een multiplayermodus krijgt. Meerdere spelers kunnen daarmee in één regio spelen en samenwerken om hun steden sneller te laten groeien. Of de educatieve versie van SimCity ook in maart verschijnt is  nog niet bekend. (bron nu.nl)

Weten waar je vliegt.

deltaairlines
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta heeft zoals zoveel luchtvaartmaatschappijen een app. ontwikkeld waarmee je papierloos kunt inchecken, waarmee je je plaats in het vliegtuig kunt reserveren en waarmee met een zgn. flighttracker je vlucht kunt volgen. Maar men heeft nog wat! Passagiers die het moe zijn om alsmaar uit een vliegtuigraampje te turen kunnen op hun app. nu de vlucht over de kaart volgen inclusief  alle relevante informatie over de plaatsen waarboven men vliegt. Het is lokatiegebonden Augmented reality. Het lijkt op de Google Fieldtripp app
of op de app. Findery maar dan op 10 kilometer hoogte. Eindelijk de mogelijkheid een snel op te zoeken welke bouwwerk of brug  of fabriekscomplex waar je overheen vliegt.

 

Jaar van de Draak bijna ten einde

dragon
Dit jaar valt het Chinees Nieuwjaar op zondag 10 februari. Dan komt er een einde aan het jaar van de Draak (Chinees jaar 4709) en begint het jaar van de Slang. In China heet het feest ‘Chun Jie’ wat ‘Lentefeest’ betekent. Van oudsher wordt hiermee de start van het vruchtbare seizoen in de landbouw gevierd: de lente. Het is voor Chinezen een moment om met de familie samen te komen voor de start van een nieuw seizoen. Nu het jaar van de Draak langzaam ten einde loopt is duidelijk dat ook dit Drakenjaar weer een goed kinderjaar is geweest . Veel ouders wachten met het krijgen van een kind tot het Drakenjaar. Dat dier is immers het symbool van de keizer en daarmee ook van geluk, kracht en wijsheid en succes. Uit geboortecijfers blijkt dat er dit jaar in China vijf procent meer baby’s zijn geboren dan in andere jaren, oftewel 800.000 kinderen. Daarbij viel nog een ander opmerkelijk verschijnsel waar te nemen: geboortetoerisme
Hong Kong
Veel Chinese geboorteklinieken op het vasteland konden  de extra toeloop niet aan. Er werden maxima gesteld. Voor duizenden niet onbemiddelde Chinese vrouwen bood Hong Kong een oplossing. Men kon daarmee meerdere vliegen in één klap slaan. Door in Hong Kong te bevallen kregen de baby’s automatisch het staatsburgerschap van Hongkong. Hongkong is weliswaar Chinees maar de stad kent een eigen grondwet en de inwoners genieten meer vrijheid dan de Chinezen van het vaste land. Dat dit tot spanningen leidde is denkbaar. De Hongkongers storen zich aan deze vasteland moeders omdat deze de capaciteit van lokale ziekenhuizen  onder sterke druk zetten. Ook scholen hebben er onder te leiden want men kan de toeloop van de oudere Chinese kinderen nauwelijks aan. Vorig jaar verschenen er al protestadvertenties in de kranten in Hong Kong met teksten als” wilt u dat het Hongkong elke 18 minuten een miljoen dollar kost om de kinderen op te voeden van ‘vasteland-ouders’?” De tekst wordt vergezeld door de afbeelding van een enorme reusachtige sprinkhaan aan de voet van Hongkong. Volgens de advertentie moet “geëist worden dat er een einde komt aan de onbeperkte toestroom van vastelandstelletjes naar Hongkong”.  Naar schatting was 40 procent van de ruim 95.500 baby’s die in 2011 in Hongkong werden geboren, een kind van geboortetoeristen. Ook de Chinese regering is er niet blij mee maar kan er nog niet zoveel tegen doen als blijkt dat de capaciteit op het vasteland onvoldoende is. Een Hongkongnese Facebook-groep Say No to Mainland pregnant women giving birth in Hong Kong! (website in het Chinees) trok binnen zes maanden ruim 112.000 leden.

Midden Oosten en Noord Afrika in het vizier

Fanack
Bijna dagelijks zijn de gebieden in het Midden Oosten of Noord Afrika in het nieuws. In het algemeen gaat het dan om reportages over conflicten en brandhaarden. Het is moeilijk objectieve informatie over dit gebied te vergaren. Om dit mogelijk te makenis kort geleden de website www.fanack.com van startgegaan. Het is een meertalig online informatie- en communicatiekanaal over en voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De website biedt feitelijke en gewogen informatie, toegankelijk voor een breed publiek in het Arabisch en in het Engels. Daarbij komen aspecten van de politiek, cultuur, historie, economie, toerisme en infrastructuur aan de orde. Fanack.com voorziet in de toenemende behoefte in de regio aan vrij toegankelijke, gedegen informatie, onafhankelijk van overheden of belangengroepen. De website omvat bij het van start gaan een zestal landendossiers, in alfabetische volgorde: Israel, Libanon, Oman, de bezette Palestijnse gebieden, Qatar en Syrië.
Daaraan zullen in de nabije toekomst de overige landen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika worden toegevoegd.  Verder zijn er speciale hoofdstukken te vinden, waarin primaire bronnen geraadpleegd kunnen worden zoals VN resoluties, de Camp David Akkoorden en de Palestine Papers. Ook zullen regionale thema’s beschikbaar komen, zoals water, energie en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Kortom, Fanack.com is “werk in uitvoering”. Fanack.com is een particulier initiatief, gericht op het uitgroeien tot een marktconform opererende internet onderneming. Aan de website is een redactionele staf verbonden, met als uitgever/hoofdredacteur
dr Antonie Dake, oud politiek redacteur en buitenlandcorrespondent voor Nederlandse dagbladen en de NOS, publicist en ondernemer. (Bron: ANP)

Woudagemaal

Woudagemaal

Het Woudagemaal is gebouwd in de nadagen van het stoomtijdperk. In de 19e en eerste helft van de 20e eeuw stonden ‘s winters grote delen van Friesland onder water. Om wateroverlast in Friesland tegen te gaan, is in 1913 besloten een stoomgemaal bij Lemmer te bouwen. Het Woudagemaal werd in 1920 geopend door Koningin Wilhelmina en heeft als grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld nog steeds een praktische functie in de Friese waterhuishouding. Het gemaal is vernoemd naar ir. Dirk Frederik Wouda (1880-1961), toen hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat. Hij was verantwoordelijk voor ontwerp en uitvoering van het gemaal in de stijl van de Amsterdamse School. Bij de berekening van de werktuigbouwkundige installaties werd ir. Wouda bijgestaan door ir. J.C. Dijxhoorn (1862-1941) van de Technische Hogeschool Delft.

Tot de bouw van het elektrisch Hooglandgemaal in Stavoren (1966) werd het stoomgemaal gebruikt om het peil van het Friese oppervlaktewater te beheersen. Het gemaal komt nu alleen nog in actie bij extreem hoge waterstanden. Naast hulpgemaal is dit bijzondere gebouw nog op andere gebieden van grote betekenis. De schoorsteen met een hoogte van meer dan zestig meter is een herkenbaar punt (baken) voor schippers op het IJsselmeer. Daarnaast zijn het gebouw en de stoommachines trekpleisters voor architectuur- of stoomliefhebbers.  Het bouwkundig en technisch waardevolle Woudagemaal is sinds 1977 een beschermd monument en staat vanaf 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. (bron:www.woudagemaal.nl)

 

 

 

http://www.geoplein.nl/?p=3536

Kalender
August 2019
M T W T F S S
« Feb    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Wat is een QR Code?

Een QR code is een tweedimensionale barcode waarin men het adres van een webpagina of van een bericht kan weergegeven. Het Geoplein heeft de QR-code "verstopt" in de eerste regel van elk bericht. De QR code wordt zichtbaar door er met de muis over heen te bewegen. Met behulp een een stukje software op je smartphone is de code te ontcijferen. Je kunt dan direkt naar de website of de pagina van het bericht gaan.
Meer informatie vind je hier
Je kunt ook zelf een QR-code maken! Ga hiervoor naar deze site
onderwerpen
No tags.
Cloudtag

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Categories
  • No categories
 
Het weer in Zoetermeer


Helaas geen weersvoorspelling beschikbaar